על פי דרישות החוק כל אתר אינטרנט המעניק שירותים או מידע לציבור הרחב מחויב בהתאמת הנגשת אתר האינטרנט שלו. בעידן הטכנולוגי רשת האינטרנט היא חלק בלתי נפרד מחיינו בכל תחומי החיים וכמו שכל בניין, חנות או מסעדה צריכים להיות נגישים לאנשים בעלי מוגבלויות, כך גם אתרי האינטרנט. בהתאם לחוק כל אתרי האינטרנט חייבים להיות נגישים עד 25.11.2016. אתרים שלא יהיו נגישים עד התאריך שנקבע יסתכנו בקנס של כ-50,000 ₪.
עבור בעלי האתרים הנגשת האתר היא פעולה שיש לבצע בשל דרישות החוק, השאלה היא אם ידעתם כי בין הדרישות של חוק הנגשת אתר לבין האלגוריתם של גוגל יש הרבה פרמטרים משותפים? רבים לא מודעים, אך הנגשת האתר תורמת מאוד גם לקידום האתר באינטרנט ומגדילה את תנועת הלקוחות הפוטנציאליים לאתר.
הנגשת אתרי אינטרנט עוזרת לקידום אורגני, זה בדוק!
מהן הדרישות שמציב החוק הנגשת אתרי אינטרנט?
חוק נגישות אתרים אינטרנט דורש לבצע התאמות באתר כדי לאפשר לגולשים עם מוגבלויות שונות להשתמש באתר ביתר קלות. בכל אתר יש לבצע התאמה למגוון טכנולוגיות המסייעות לבעלי לקויות ומוגבלויות.
את האנשים בעלי המוגבלויות מחלקים ל-4 קבוצות עיקריות, אנשים בעלי מוגבלות ראייה, מוגבלות שמיעה, מוגבלות מוטורית ולקויות קוגניטיביות.
- כדי להקל על קשיי ראייה יש לבצע התאמות באתר כמו הגדלת פונטים, זמינות ותפקוד נכון של האתר בקוראי מסך ועוד.
- כדי להקל על קשיי שמיעה יש להגיש תכנים בדרך שאינה מחייבת האזנה.
- כדי להקל על בעלי הקשיים המוטוריים יש לאפשר לבנות אתרים שאפשר לגלוש בהם באמצעות המקלדת בלבד.
- כדי להקל על בעלי הלקויות הקוגניטיביות יש להקפיד על שפה ברורה ופשוטה, על כללי דקדוק בסיסיים, על פירוש מונחים, התמצאות בתוכן ועוד.
אולי יעניין אותך:
7 סיבות לכך שנגישות אתר תעזור לקידום ב-Google
- הנגשת אתר האינטרנט משפרת במקרים רבים גם את התוצאות של האתר ב- Google. כתוצאה נגישות האתר האינטרנט ועבודה לפי דרישות החוק, מספר הכניסות אל האתר תגדל משמעותית.
- הפיכת עמודי האתר לנגישים יותר לבעלי המוגבלויות הופכת אותם גם לקלים ונוחים יותר לשימוש גם בין ציבור הגולשים הרחב ומשפרים את חוויית הגלישה. כתוצאה משיפור מדדי השימושיות באתר, גם הגולשים המגיעים אל האתר נהנים מחוויית גלישה משופרת ומבצעים פעולות רבות יותר, כגון: פניות, רכישות, שימוש בתכנים ועוד.
- הנתונים מלמדים כי כמויות הפעולות שביצעו הגולשים באתרים מונגשים עלו בעשרות אחוזים מביצוע פעולות באתרים שלא היו מונגשים. כתוצאה משימוש באתר ומביצוע הפעולות, זמן השהייה של הגולש הממוצע באתר עולה והוא מבצע ביקורים חוזרים באתר.
- הרובוטים של Google עובדים כמו קוראי המסך (גולשים). קוראי מסך אלו תכונות המיועדות לסובלים מקשיי ראייה, הן מבצעות ניתוח של דפי הHTML ומספרות לאדם המתקשה בראייה מהם התכנים הנמצאים על המסך. כדי שקורא המסך יכיר את כל האלמנטים בדף האינטרנט, ידע לנווט אליהם ולספר מה הם מכילים יש להתאים את האתר לדרישות שמציב חוק הנגישות. התאמת האתר לקוראי המסך, תקל גם על הרובוטים של מנועי החיפוש לזהות את התכנים הרלוונטיים ותפעל לקידום האתר בתוצאות הדירוג בתחום שבו האתר עוסק.
- שימוש נבון בתגיות META הוא דוגמה מצוינת לחפיפה שבין דרישות החוק ובין דרישות של מנועי החיפוש. ההקפדה על שימוש היררכי בתגי הכותרות תורמת לנוחות קריאת הטקסט על ידי הגולשים וקוראי המסך, אך גם מסייעת למנועי החיפוש להעריך ביתר דיוק את המשמעות של הטקסט. מנועי החיפוש יוצאים מתוך הנחה שהמילים המופיעות בכותרות מייצגות את התוכן, ולכן הם מעניקים ניקוד גבוה למילות המפתח המופיעות בטקסט, ניקוד המקדם אותם בתוצאות החיפוש.
- חוק הנגישות מציב דרישות הנושקות לעבודת המקדם. לדוגמה, כדי להקל על הסובלים מקשיי הראייה לכל תמונה באתר צריך להיות תיאור ALT. תיאור נכון עם שיבוץ מילות המפתח מקדם את האתר במנועי החיפוש. גם הקישורים הפנימיים יהיו מודגשים, הם יקלו על בעלי המוגבלות ויבליטו את הקישורים במנועי החיפוש.
- הנגשת האתר תגדיל את המשתמשים בו. לפי הערכות עדכניות כ- 25% מהציבור בישראל נתקל בקשיי שימוש ונגישות לאתר. הנגשת האתר האינטרנט תגדיל את קהל המשתמשים הפוטנציאלי, תגדיל באופן אוטומטי את התנועה לאתר, ותדרג את האתר בעיני מנועי החיפוש כאתר סמכותי, איכותי ורלוונטי.
לסיכום, החוק מחייב את הנגשת אתרי אינטרנט תורם ללא ספק גם לקידום האתר במנועי החיפוש. הנגשת האתר מסייעת לרובוטים של מנועי החיפוש למצוא יותר מידע ופרמטרים החשובים לקידום האתר.