נתונים חדשים חושפים: עבודה מהבית עלולה לפגוע בזוגיות!
מאת רינה יוגל / טקסטלי
מגפת הקורונה שינתה את כללי המשחק. כבר בשלבים הראשונים של התפרצות המגפה הכריזו חברות ענקיות כמו פייסבוק, טוויטר, חברת מטריקס ועוד על מעבר לעבודה מהבית. אבל לא רק החברות הגדולות עברו לעבוד בבית, סקר שנערך בקרב מנהלי קבוצה של משאבי אנוש מלמד כי למעלה מחמישים אחוז מהעובדים בישראל אימצו את המודל של עבודה מהבית כאשר חלק גדול מהם מצהירים על הכוונות שלהם לעבוד מהבית גם בימים שלאחר הקורונה.
לעבודה מהבית יש יתרונות רבים, אך לצד היתרונות הרבים, העבודה מהבית מציבה אתגרים רבים בתחום הזוגיות. אצל חלק מבני הזוג רק בן זוג אחד עובד בבית, אצל חלק מהם, שני בני הזוג, כך או כך צריך ללמוד איך להתמודד עם האתגרים שמציבה העובדה מהבית בפני הזוגיות.
בואו להכיר את הבעיות והקונפליקטים האופייניים לעבודה מהבית!
כאשר אחד מבני הזוג עובד מהבית מתחילות דילמות, קונפליקטים פנימיים וחיצוניים, ויכוחים ומריבות העלולים להידרדר לא אחת למשבר בחיי הנישואין.
כשאחד מבני הזוג עובד בבית הוא ניצב בפני אתגר של שליטה בזמן. תמיד יש משימות ביתיות קצרות הדורשות לקחת פסק זמן קצר בשעות העבודה כמו, למשל, לקבל טכנאי או כל בעל מקצוע המגיע הביתה, להוציא את הילדים למוסדות הלימוד או להחזיר אותם מהם, לקפוץ למכולת, להכניס כביסה, לקבל משלוח מהסופר ולסדר אותו, לקפוץ עם ילד חולה לרופא ועוד.
על אף שההיגיון אומר שאת המטלות הקטנות יבצע בן הזוג שעובד מהבית כי הוא זה שנמצא בבית, בן הזוג שנאלץ לבצע את המשימות בתוך שעות העבודה מרגיש מתוסכל, לפעמים אפילו ממורמר. ה”מטלות הקטנות” קוטעות את רצף המחשבה ואת הריכוז בעבודה, הוא מרגיש שהוא מוותר על העסק שלו, על ההתמקדות בעבודה, בקריירה על הקידום ועוד.
לבן הזוג שיוצא לעבודה זה נשמע הכי הגיוני בעולם שבן הזוג שנמצא בבית יבצע את ה”מטלות הקטנות”. הרי אין היגיון שהוא יישאר בבית ויפסיד יום עבודה כדי לחכות לטכנאי כאשר בן הזוג במלא נמצא בבית. פעמים רבות הוא אפילו לא מעריך את המאמץ שבן הזוג שלו עושה למען הדבר הזה, ועל רקע זה מתעוררים קונפליקטים וויכוחים רבים.
בדרך כלל כאשר האישה היא זו שעובדת מהבית, מצפים ממנה להיות מושלמת. בשעות היום היא צריכה לעבוד, אך גם לנקות את הבית, לבשל, לכבס ועוד. בודדות הנשים שמעסיקות עזרה בבית כשהן נמצאות בבית, בדרך כלל הציפיה מהן היא להיות “וונדר – וומן”, לעבוד, להרוויח, אך לא להזניח את מטלות הבית.
ויכוח נוסף ונפוץ הוא הוויכוח על שעות העבודה. מי שיוצא לעבודה, עובד שעות מוגדרות, הוא יודע באיזו שעה הוא יוצא ובאיזה שעה הוא חוזר. כשהוא חוזר הביתה, הוא משאיר את העבודה במשרד ומתפנה לילדים, לבן הזוג ולמטלות נוספות. לעומתו, אצל מי שעובד בבית, שעות העבודה עלולות להתארך עד לשעות הערב המאוחרות, הערבים הופכים לזמן עבודה, גם השבתות והחגים, לפעמים כפיצוי על שעות העבודה שהם הפסידו במילוי ה”מטלות הקטנות”. כאשר אחד מבני הזוג מוצא את עצמו מסביב לעבודה במשך רוב שעות היום זה מותח, זה שוחק וזה יוצר מעורבויות אישיות עם בני המשפחה וגם עם החברים.
אם תיישמו את הפתרונות הבאים, החיים שלכם יהיו הרבה יותר טובים!
- חשוב להכניס סדר וארגון בעבודה ולחלק את היום כך שיהיה רצף של שעות עבודה ללא הפרעה ולבנות את סדר היום מסביב ללו"ז המשפחתי או האישי. זה עניין של תכנון נכון של סדר היום והרבה משמעת אישית שלומדים לפתח עם הזמן.
- כדי ליצור הפרדה בין העבודה ובין חיי המשפחה חשוב שיהיה אזור מוגדר לעבודה. אם אפשר, מומלץ לייחד חדר אחד ל"משרד הביתי" ורצוי שהוא יהיה עם דלת שאפשר לסגור כאשר "מגיעים" אל העבודה. דלת סגורה תאותת לכולם, עכשיו אני בעבודה ואסור להפריע לי. חשוב להרגיל את בני המשפחה שבזמן העבודה אסור להפריע לכם.
- חשוב להפריד בין שעות העבודה לבין המשפחה. החליטו על שעה קבועה שבה אתם מתחילים את יום העבודה ומתי אתם מסיימים אותה וודאו שאתם אכן מסיימים את יום העבודה בשעה שקבעתם.
- כאשר אחד מבני הזוג מוצף בתסכולים ובאגרסיה מצטברת, חשוב לדבר עם בן הזוג ולחשוף בפניו את הרגשות ואת התסכולים ולחפש ביחד פתרונות. שתיקות מוחנקות עלולות מאוד מהר להפוך למריבות ולהתנגשויות מיותרות. התקשורת בין בני הזוג חשובה בכל זוגיות, אך היא חשובה שבעתיים כאשר אחד מבני הזוג יוצא לעבודה והשני עובד מהבית.
- בסיום העבודה חשוב להקפיד על זמן איכות זוגי. חשוב לנתק את הטלפון ולהימנע מקבלת שיחות טלפון בענייני עבודה בשעות המוקדשות לבן או בת הזוג או לילדים.הרגילו את העמיתים לעבודה או את הלקוחות להתקשר רק ב"שעות העבודה". אם יום העבודה שלכם מסתיים בחמש, הרגילו את הלקוחות להתקשר אליכם לפני סיום העבודה בדיוק כמו שהם היו עושים אילו עבדתם במשרד מחוץ לבית. אחרי שעות העבודה, נצלו את הזמן לשבת לארוחת ערב משותפת, לצפות ביחד בטלוויזיה או אפילו לצאת החוצה לדייט זוגי.
לסיכום, עבודה מהבית, כגון קידום אתרים או עיצוב גרפי יכולה להיות נוחה מאוד, אבל לצד זאת היא מציבה סכנות בתחום הזוגיות. אם תיישמו את הפתרונות המוצעים בכתבה, תצליחו גם לנצל את שעות העבודה לעבודה פורייה וגם לשמור על זוגיות טובה, אוהבת ומעשירה.